Selecteer een pagina

RFID

RFID staat voor Radio Frequency Identification: het is een manier om via radiosignalen een object te identificeren. RFID-tags bevatten chips met een identificatiecode die op afstand kan worden uitgelezen. In zekere zin is RFID de geavanceerde opvolger van de streepjescode, met als voornaamste voordelen dat er meer informatie in kan worden opgeslagen, dat de chip vrijwel onzichtbaar in voorwerpen kan worden verwerkt en dat het niet nodig is het voorwerp langs een scanner te halen om de informatie te lezen.RFID is een verzamelnaam: er zijn allerlei vormen. De basis is het circuit dat met behulp van een sticker ter diefstalpreventie op allerlei goederen wordt geplakt (detectiepoortjes). Daarbij gaat niet eens om RFID, omdat in die circuits meestal geen unieke identificatiecode is opgenomen. Maar van daaruit is veel mogelijk: RFID-tags kunnen spotgoedkoop of razend duur zijn, van allerlei verschillende frequenties gebruikmaken en voor ontelbaar veel toepassingen worden ingezet.


In zijn meest eenvoudige vorm is een RFID-tag volledig passief: De RFID-tag geeft zijn informatie pas vrij in reactie op een specifiek radiosignaal. Semi-actieve of actieve RFID-tags beschikken over een kleine batterij die ze in staat stelt in reactie op een bepaald signaal informatie over grotere afstand te versturen. Er zijn zelfs volledig actieve RFID-chips met batterij die zelf spontaan signalen afgeven die niet alleen gelezen maar eventueel ook bewerkt kunnen worden.


RFID is in relatief korte tijd razend populair geworden. De techniek is uitermate gebruiksvriendelijk doordat het uitlezen op afstand kan gebeuren, zonder dat de tag zelf zichtbaar is, wat bijvoorbeeld voor voorraadbeheer of activa beheer een uitkomst is. Het biedt mogelijkheden voor talloze geautomatiseerde registraties, zoals belading van vrachtwagens, order verzending, uitgifte en retourname van persoonlijke beschermingsmiddelen enzovoort.
De techniek is dermate eenvoudig en goedkoop dat het probleemloos en vrijwel ongemerkt in bijna alle denkbare producten kan worden opgenomen. RFID-tags worden ingezet in bijvoorbeeld bankpassen, medicijnen, meubilair, productie middelen, etiketten op voedingsmiddelen, vervoersbewijzen (OV-chipkaart), toegangspasjes en sleutels.